Sommige bouwtrends van 2023 onder de loep
Sommige bouwtrends van 2023 onder de loep
Als er iets is wat ons het voorbije jaar heeft wakker geschud, dan zijn het wel de energieprijzen. Niemand die ooit had gedacht dat de prijzen zo snel tot maal vier konden gaan. Voor bedrijven, maar zeker ook voor particulieren. Duurzaam, energievriendelijk en met de juiste materialen bouwen en verbouwen blijft de komende jaren absolute prioriteit.
Groene elektrificatie
Het ziet er de komende jaren echter niet slecht uit voor de bouwsector. Uit een studie van de Embuild blijkt dat we in 2023 en 2024 respectievelijk met een plus van 2,3% en 2,2% zullen stranden. Niet onaardig in tijden van crisis, maar ergens ook logisch dat Vlamingen blijft investeren in datgene wat hen zo dierbaar is: hun huis. Volgens Embuild hebben hoge energieprijzen één voordeel: mensen gaan op zoek naar alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen, warmtepompen en extra isolatie. Het klimaat vaart er wel bij, maar de bouwsector ziet ook het aantal opdrachten stijgen. Binnen de professionele bouw zal de stap naar een volledige elektrificatie, afkomstig van groene elektriciteit zoals windenergie, groene waterstof of golfslagtechnologie, allicht in een stroomversnelling komen.
Milieuvriendelijke materialen
Bepalende trend in 2023 wordt de inzet van milieuvriendelijke materialen. De klassieke bouwmaterialen zullen vermoedelijk licht in prijs blijven stijgen, terwijl hout opnieuw wat goedkoper zal worden. Het is belangrijk goed af te wegen welke materialen je voor wat kunt gebruiken in je huis om toch de ecologische voetafdruk te beperken en de kaart van de duurzaamheid te trekken. Steeds vaker wordt onderzocht of teruggewonnen hout, afkomstig van eerder gekapte bomen, gebruikt kan worden zodat het circulair in de keten ingezet kan worden. Een ander voorbeeld komt uit de betonsector. Wie in 2023 een woning bouwt of verbouwt doet dat mogelijk met gerecycleerd beton uit een oude woning. Steeds meer aannemers stappen over op circulair beton om hun CO2-impact te verminderen en materiaalschaarste te voorkomen. Het beton wordt geproduceerd uit hoogwaardig betongranulaat dat gemaakt is van betonpuin. Het ‘groene’ beton is van dezelfde kwaliteit als het oorspronkelijke beton. Duurzaam, circulair en kwalitatief. Het bijeenbrengen van de modernste technieken, nieuwste materialen en slimme toepassingen toont dat de digitale en circulaire transformatie in de bouw sneller gaat dan ooit.
Domotica to the rescue
Vanop je werk de verwarming lager zetten, apps om je duurzame verlichting mee te bedienen, tools om slimmer om te gaan met je elektriciteitsverbruik: de technologie helpt ons de komende jaren om duurzaam te (ver)bouwen en te wonen. Domotica zit in de lift en overtuigt de eindgebruiker vaak in de eerste plaats omwille van het comfort, maar uit onderzoek van Essencia blijkt dat een op de drie gebruikers het ook inzet om energie te besparen. Comfort en rationeel energieverbruik gaan hierdoor steeds vaker hand in hand. Zeker met de toename van gebruiks- en budgetvriendelijke domoticasystemen op de markt. Met Smart Home-systemen gebruik je één app die zonder bekabeling alle energiebronnen op elkaar afstemt.
Ventilatie
Ook een gezond binnenklimaat verdient onze aandacht als we verbouwen. Bij nieuwbouw is een ventilatiesysteem zelfs verplicht. Bij een renovatie niet, maar bekijk steeds het totale plaatje. Als je je huis luchtdicht maakt zonder aandacht voor ventilatie, dan vraag je om problemen. Ventileren zorgt voor de afvoer van ongezonde lucht in het huis en komt dus de gezondheid ten goede. Door goede ventilatie voorkom je ook vochtproblemen, schimmel en een toename van huisstofmijt.
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips